گذار - درد را باید گفت ...

وبلاگ شخصی مهندس حامد محقق

گذار - درد را باید گفت ...

وبلاگ شخصی مهندس حامد محقق

مقـاله – زنان بر لبه تیغ انتخـابات ، معصومه ابتکار

 

¤مقـاله – زنان بر لبه تیغ انتخـابات

 ? معصومه ابتکار                                               


 

حدود دو سال پیش و چندی قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه، یک نسخه از کتاب انگلیسی تسخیر را برای خانم «سگولن رویال» رقیب اصلی آقای سارکوزی ارسال کردم. این کتاب که ماجرای 13 آبان 58 و خاطرات مرتبط با آن است همراه نامه‌ای ارسال شد که در آن بر ضرورت شناخت تحولات جهانی با توجه به تاریخ معاصر تاکید کرده بودم. مدتی بعد خانم رویال کارتی را به عنوان تشکر از ارسال کتاب با اشاره به اینکه حتما کتاب را مطالعه و از آن استفاده خواهد کرد، برایم فرستاد.

خانم رویال البته در انتخابات فرانسه رای نیاورد ولی کماکان رهبری حزب منتقد دولت را در آن کشور عهده‌دار است. آقای «ژوسپن» نخست‌وزیر اسبق فرانسه که اخیرا در نشست بنیاد بین‌المللی گفت‌وگوی تمدن‌ها در تهران شرکت کرده بود، می‌گفت: در معادلات سیاسی فرانسه اینک امید زیادی به این خانم وجود دارد. اگرچه دوران بحث ضرورت حضور زنان در عرصه‌های عالی سیاستگذاری و سکانداری سیاسی کشورها گذشته و برای عمده ساختارهای سیاسی غرب، مسئله حضور زنان در عالی‌ترین سطوح و موقعیت‌های سیاسی نشان از یک باور اعلام‌شده دارد، ولی اینکه زنان تا کجا در عرصه رقابت‌های حزبی کشورهای صنعتی و توسعه‌یافته موفق بوده‌اند، هنوز جای بررسی و مداقه دارد. یعنی اینکه تا چه حد این حضور به بهبود مناسبات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشورها منتهی شده و آیا سبب غلبه نگاه زنانه مبتنی بر اخلاق و عطوفت بوده، باید مورد تامل قرار گیرد.  

ادامه مطلب ...

مقاله : مدیریت جامعـه، مدیریت ذهنیت های فردی - مطهری نژاد

 

¤مقاله - مدیریت جامعـه، مدیریت ذهنیت های فردی

 ? میرزا بابا مطهـری نژاد 

  

سوال اساسی در مدیریت های کلان این نکته است که مدیران کلان باید جامعه را مدیریت کنند یا ذهنیت های فردی و گروهی خود را. بدیهی است هر فردی که فرآیندهای لازم را طی کند و در ارکان یک قوه یا وزارتخانه یا سازمان قرارگیرد، برای اداره سازمان دارای ذهنیت فردی یا گروهی و آرمان هایی است، مثل ذهنیتی که در آغاز کار وزیر کشاورزی دولت نهم داشت که در یک گفت وگوی تلویزیونی موبایل خود را اعلام کرد و وعده داد که به زنگ هایی که زده خواهد شد پاسخگوست، یا ذهنیتی که زنده یاد رضا اصفهانی در اول انقلاب به عنوان معاون وزیر کشاورزی داشت و به جای میز و صندلی و اتاق کنفرانس به گلیمی پهن شده بر سنگ های مرمرین کاخ شیشه ای بلوار کشاورز می نشست و برای حل معادله پیچیده کشاورز و کشاورزی نسخه می نوشت و هزاران مثال مشابه. در هر دو مثال خیلی زود مشخص شد که با این ذهنیت ها جامعه اداره نمی شود ومردم پاسخ نیازها، چالش ها و درخواست های خود را دریافت نمی کنند. اگر پروژه های تحقیقاتی روی این موضوع متمرکز شوند، به طور قطع و یقین به نتیجه جالبی دست خواهند یافت که آن نتیجه چیزی جز زیان های کلان مردم و جامعه از مدیریت هایی که ذهنیت های خود را مدیریت کرده و می کنند، نخواهد بود. 


ادامه مطلب ...

گفتگوی عباس عبـدی با مهدی کروبی در هفته نامه وزین شهروند امروز

 

گفتگوی عباس عبـدی با مهدی کروبی 

                                                                     ساکت نمی شوم ، اعتراض می کنم و رایزنی 

    

دو ساعت از آغاز گفت‌وگو گذشته بود که شیخ بلند شد و ایستاد و ترجیح داد که گفت‌وگو و پاسخ به پرسش‌ها را ایستاده و توام با راه رفتن ادامه دهد. صحبت بر سر نحوه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری نهم بود و شیخ گویی لازم می‌دید که به قصد تاکید برخیزد. معلوم بود که هنوز خسته نشده است حتی وقتی بعد از تمام شدن گفت‌وگوی دو ساعت و نیمه از جای برخاست و میهمانان را به سمت میز شام هدایت کرد، نشانی از خستگی نداشت. وعده گفت‌وگو با شهروند را قبلا داده اما موعدش را به آینده واگذار کرده بود. اعلام کاندیداتوری و برگزاری کنگره حزب اعتماد ملی بهانه انجام گفت‌وگو را فراهم کرد. عباس عبدی با مهربانی مسوولیت انجام گفت‌وگو را پذیرفت و درست در بحبوحه صفحه‌بندی مجله راس ساعت 8 شب زنگ منزل مهدی کروبی را فشردیم و وارد شدیم. پنج نفر بودیم (عباس عبدی، محمد قوچانی، رضا خجسته‌رحیمی، رضا معطریان و مریم شبانی) و محمد عطریانفر هم در میانه بحث ملحق شد و شدیم شش نفر. شیخ هم اما تنها نبود و حسین، پسر ارشدش نیز به منزل پدر آمده بود. باری عبدی سوال می‌پرسید و کروبی به صورت تک‌تک ما خیره می‌شد و پاسخ می‌داد و آنجایی که نیاز به تاکید داشت ضربه‌ای به دست عبدی می‌زد تا ضرب‌آهنگ سخن خود را با تاکید بیشتری همراه کرده باشد. به صراحت سخن می‌گفت اما این جمله که «اینها را برای چاپ نمی‌گویم» ترجیع‌بند سخن‌اش شده بود و ما با شناختی که از روحیه شیخ داشتیم، امیدوار بودیم که اجازه چاپ‌اش را می‌توانیم از او بگیریم. گفت‌وگو که تمام شد با همراهی شیخ، شام خوردیم؛ صرف پیتزا در منزل شیخ مهدی کروبی. وقتی عقربه ساعت را نزدیک 12 نیمه شب دیدیم برخاستیم و با بدرقه شیخ از منزل خارج شدیم.  

ادامه مطلب ...

مقاله - تحریم؛عامل عقب ماندگی؟

 

 

 

¤        مقاله - تحریم؛عامل عقب ماندگی؟  

                                                                                                                      عصر نو ُ ارگان سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی


موضوع استفاده از سوخت جایگزین سوختهای فسیلی چندین دهه است که مورد توجه کشورهای مختلف قرار گرفته است و نیروگاههای هسته ای سالهاست که یکی از مهمترین منابع تامین برق، انرژی و... در بعضی از کشورهای صنعتی به شمار می آید.  ایده و اقدام به ایجاد نیروگاه هسته ای در کشور ما به دوران رژیم گذشته برمی گردد که با وقوع انقلاب و تغییرات استراتژیک در جمهوری اسلامی، اقدامات اجرایی در این زمینه، عملاً متوقف شد. گرچه علیرغم این وقفه، به مرور زمان اقدامات قابل توجهی برای تکمیل نیروگاه و تولید سوخت هسته ای صورت گرفت.  متاسفانه اطلاعات غلط فرقه رجوی به نهادهای بین المللی، عناد و دشمنی کشورهایی مثل امریکا، اسرائیل با جمهوری اسلامی، ناخشنودی کشورهای صنعتی از ورود هر یک از کشورهای کمتر توسعهیافته به جرگه کشورهای هسته ای، چندگانگی در اظهارنظر مسئولین کشور و بالاخره پارهای اقدامات نسنجیده و اظهارنظرهای غیرکارشناسانه بعضی تریبون داران، پرونده هسته ای ایران را وارد فضای جدید و تبدیل به یک تهدید بینالمللی علیه کشورمان کرد. در دوران اصلاحات، فعالیت توام با کاهش حساسیت، جلوگیری از نزدیک شدن مواضع اروپا به مواضع آمریکا وشکل گیری اجماع جهانی علیه ایران و اعتمادسازی با جامعه جهانی، استراتژی دولت خاتمی در خصوص موضوع هسته ای بود. دولت اصلاحات توانست با اعزام نماینده به آژانس انرژی هسته ای یکی از سه کرسی متعلق به کشورهای غیرمتعهد عضو آژانس را به ایران اختصاص دهد که متاسفانه در زمان آقای احمدی نژاد آن را هم از دست دادیم. با تغییر دولت اصلاحات و تحویل قدرت به اقتدارگرایان که با پرچم رایحه خوش خدمت به عرصه اجرایی کشور وارد شدند، استراتژی هسته ای جمهوری اسلامی تغییر کرد.  

ادامه مطلب ...

نیاز جدید جامعـه بشری ، سرمقاله اعتماد ملی - دوشنبه ۶ آبان

 

                       

                   نیاز جدید جامعـه بشری   

                                                                                                                                      سرمقاله روزنامه اعتماد ملی - دوشنبه ۶ آبان ۸۷ 


 

درحالی که تنها یک‌هفته به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا باقی مانده است، می‌توان پذیرفت که جامعه آمریکا با علا‌یق و خواست جامعه جهانی می‌رود تا باراک‌حسین اوباما را به عنوان رئیس‌جمهور برگزیند. این رویداد برای کشوری که تا یکصد سال پیش جنبش افراطی کوکلوس کلا‌ن در آن فعال بود و جوخه‌های مرگش سیاهان زیادی را به دام مرگ افکند، یک تحول مهم و قابل احترام ارزیابی می‌شود. جامعه‌ای که تنها در پنج دهه پیش مارتین لوترکینگ را که اعلا‌م داشته بود <من با خود یک رویا دارم، رویایی بزرگ> تنها به جرم سیاه بودن به قتل رسانده بود، اینک به طرز حیرت‌آوری تغییر مسیر داده است، به‌گونه‌ای که طرفداران امروز باراک اوباما بیشتر از مردان و زنان سفیدپوست هستند.حال آن رویای بزرگی که برای سیاهان و سفیدها در نظام سیاسی و حقوقی آمریکا- هرچند اگر نظر بدبینانه‌ای به‌تحولا‌ت آمریکا داشته باشیم - سهمی برابر طلب می‌کرد، در حال تحقق کامل است.اما از آن مهم‌تر این است که دریابیم چه شد که جامعه جهانی و جامعه داخلی آمریکا طرفدار تغییر Change شدند؟سیاست‌های محافظه‌کاران افراطی آمریکا چه بر سر جامعه آمریکا و جامعه جهانی آورد که بیش از 85 درصد مردم جهان در نظرسنجی‌های مختلف خواهان برکناری بوش شده‌اند؟ سیاست خانواده بوش‌ها- پدر و پسر- برای جهان سه جنگ ویرانگر - 2 جنگ در عراق و یک جنگ در افغانستان- به ارمغان آورد؛ جنگی که موجب مرگ سربازان آمریکایی و تحمیل هزینه‌های هنگفت اقتصادی بر پیکر اقتصاد آمریکا شد 

                    

ادامه مطلب ...

تسلیت و تعزیت

 

سالروز شهـادت  بزرگ مؤسّـس مذهب مانای جعفـری حضرت امام جعفر صادق (ع) بر تمامی جوینـدگان حقیقت ، مشعـل داران دانایی وناشرین آگاهی تسلیت و تعزیت باد. 

 

 

مقاله - هم فرصت‌سوز‌ هم گیج کننده! ، سید مجتبی واحدی

 

¤مقاله - هم فرصت‌سوز هم گیج کننده!  

 ? سید مجتبی واحدی                                                                  


در سال های اخیر ، ایرانیان عادت کرده‌اند تا از جلسات مشترک و حضوری اصولگرایان، تعارفات همگرایی را بشنوند و در تریبون‌های یکطرفه آنان انتقادهای فزاینده و بعضاً کم سابقه! البته با کمی دقت در آن تعارفات و این انتقادها، می‌توان تشخیص داد که سوژه‌های انتقاد به واقعیت نزدیک‌تر است. در عین حال، بسیاری از اصولگرایان هنوز تلخی‌های دوران اغمای خود – حاکمیت اصلاح طلبانرا فراموش نکرده‌اند لذا تلاش گسترده‌ای صورت داده و می‌دهند تا عوامل اختلاف را کم اهمیت بدانند و مبانی اتحاد در جناح خویش را بسیار قوی جلوه دهند. اما اکنون به نظر می‌رسد نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری، افشای اختلافات را اجتناب ناپذیر کرده است. زیرا از یکسو اکثر فراکسیون‌های جناح موسوم به اصولگرایان، ابعاد نارضایتی مردم از عملکردهای دولت نهم را می دانند و مایلند مـرزبندی های خود با دولت را آشکارتر سازند و از سوی دیگر، فراکسیون دولتی آن جناح حاضر نیست به تغییر در مدیریت اجرایی کشور رضایت دهد. نتیجه این دو دیدگاه، علنی شدن انتقادها و تیزتر شدن لحن انتقادی دو طیف اصولگرایان در برابر یکدیگر بوده است که آخرین نمونه – که مهم‌ترین نمونه برای مردم نیز می‌باشد – در اظهارنظرهای متقابل نمایندگان مجلس و رئیس‌جمهور نسبت به طرح تحول اقتصادی آشکار شد. حدود چهار ماه قبل رئیس‌جمهور بـه منـاسبـت سومین سالگرد انتخاب خود، اجرای طرح تحول اقتصادی و پرداخت یارانه نقدی را به مردم بشارت داد. بلافاصله نمایندگان مجلس، کمیسیون ویژه‌ای تشکیل دادند تا رئیس‌جمهور بداند بدون اخذ موافقت قوه مقننه، نمی‌تواند بعضی برنامه‌های طـراحـی شـده بـرای سـال پـایـانی مسئولیت خود را اجرا کند. ‌ ‌رئیس‌جمهور هم در گام اول از طریق برخی زیردستان و پس از آن شخصاً به مجلس پاسخ داد که طرح تحول اقتصادی، یک موضوع اجرایی است و نیاز به تصویب مجلس ندارد.  

ادامه مطلب ...

فرصت تاریخی نخبگان ، حسن محمودی

 

¤فرصت تاریخی نخبگان

 ? حسن محمودی                                                       

 

آنچه از صندوق‌های رأی در سال 84 بیرون آمد ناشی از عدم حضور نخبگان و به طور اخص اشتباه تاریخی محافظه‌کاران عاقل و اصلاح‌طلبان معتدل و پیشرو بود.  


 

 

سپهر سیاست ایران شکست را زمانی تجربه کرد که نخبگان جامعه چراغ‌هایشان را خاموش کردند و مردم کورمال کورمال دست به دیوار گرفتند تا زمین نخورند اما به چاله افتادند.انتخابات سال 84 در حالی برگزار شد که نخبگان اجتماعی تحریم را بر تشریح وضع ترجیح دادند، نخبگان سیاسی ناامید از نتیجه گیری بودند و دانشجویان نیز که همیشه نقش اکتیو کردن فضای انتخابات را در کشور به دوش گرفته‌اند علاوه بر تحریم و ناامیدی، دلسرد نیز شده بودند.در واقع آنچه از صندوق‌های رأی در سال 84 بیرون آمد ناشی از عدم حضور نخبگان و به طور اخص اشتباه تاریخی محافظه‌کاران عاقل و اصلاح‌طلبان معتدل و پیشرو بود. محافظه‌کاران عاقل که بیشتر از میان راست سنتی برخاسته بودند، دیگر نفوذ کلام‌شان را از دست داده‌اند و سربازان متمرد آنها بدون توجه به فرمان ژنرال‌های خود، پا به عرصه قدرت گذاشته و همچنان سرمست از پیروزی، بدون زین، سوار بر اسب سرکش قدرت شده‌اند و می‌تازند. اصلاح‌طلبان نیز که بخش مهم و عمده‌ای از نخبگان تاثیرگذار جامعه را تشکیل می‌دادند علاوه بر این‌که در دوران پس از خاتمی، دچار تشتت آراء شده بودند حتی چنگ زدن بر دامان هاشمی رفسنجانی نیز آنها را نجات نداد، چراکه هم نا‌امید بودند، هم دلسرد و هم تحریمی!

اکنون که بیش از سه سال از آن دوران می‌گذرد، برخی نخبگان جامعه، فتیله‌های فانوس خود را پایین کشیده و برخی آن را برداشته و مام وطن را ترک کرده‌اند. به همین خاطر در عصری که به سرعت به سوی آزادی، توسعه و رفاه پیش می‌رود چه بسا اسف‌انگیزترین حالت، از دست دادن پیشگامان آزادی، رفاه و توسعه است. 

ادامه مطلب ...